Welk reistype ben jij?

Al 6496 vrouwen en 4919 mannen deden de reisstijltest (doe 'm ook) en kregen deze uitkomst:

De gemotiveerde reiziger 33%

Hoewel je vindt dat je –ook voor korte ritjes- te vaak de auto pakt, is de bus uit praktische overwegingen meestal geen oplossing. Zelfs als het minder tijd kost, vind je de bus niet geschikt omdat je spullen moet vervoeren of omdat je de kinderen meeneemt. Je wilt eigenlijk wel vaker lopen en fietsen. Het is gezonder, het maakt je fit, het biedt meer vrijheid en je geniet ervan. Je staat open voor informatie over klimaatverandering en het motiveert je om de auto vaker te laten staan.

De praktische reiziger 25%

Afhankelijk van de omstandigheden kies je voor de auto, loop je of neem je de fiets. Lopen en fietsen heeft vaak jouw voorkeur omdat je het net zo praktisch vindt en omdat het qua snelheid, kosten en gemak wint van de auto. Dat je er fitter van wordt, is mooi meegenomen maar voor jou geen doel op zich. Je voelt je al fit genoeg. Je ziet geen redenen om dit te veranderen. De keuzes die jij maakt, passen bij jouw verplichtingen en binnen jouw mogelijkheden.

De bewuste autoloze 14%

Je vindt reizen met de bus en de tram wel relaxed, maar je loopt en fietst liever. Dat is gezond, het houdt je fit, het geeft je een gevoel van vrijheid en het is ook beter voor het milieu. Eigenlijk heb jij het niet zo op auto’s. Wat jou betreft neemt het autoverkeer eerder af dan toe.

De imago reiziger 11%

Jij rijdt graag auto en je wilt daarin niet beperkt worden. Reizen per auto is voor jou de meest praktische wijze van vervoer en ook een onderstreping van jouw persoonlijkheid en imago. Je ziet jezelf niet als busreiziger en fietsen doe je om fit te blijven. Je wilt wel vaker lopen maar de tijd die dat vergt, houdt je tegen. Je beseft wel dat minder autorijden beter voor de aardbol is maar wetenschappers hebben jou (nog) niet overtuigd dat vermindering van het autogebruik opwarming van de aarde tegengaat. Je gaat dan ook niet minder autorijden. Toch doe je graag goede dingen.

De ontevreden reiziger 5%

Jij rijdt regelmatig auto maar vindt het in toenemende mate stressvol. Alternatieven heb je niet. In jouw omgeving rijden te weinig bussen, waardoor openbaar vervoer je teveel tijd kost. Tijd die je niet hebt. Hoewel je erkent dat fietsen beter is voor je gezondheid, fiets je niet graag. Je loopt wel eens vanwege puur praktische redenen omdat het dan makkelijker is, níet omdat het gezonder is. Je bent wel van plan vaker te lopen. Hoewel je weet dat autorijden nadelige gevolgen heeft voor het milieu, laat je je daardoor niet weerhouden bij het kiezen voor de auto.

De fanatieke autogebruiker 3%

Jij verkiest altijd de auto boven elke andere vorm van vervoer en je bent niet van plan om de auto minder vaak te pakken. De bus of de fiets is voor jou zeker geen alternatief. Die zijn te langzaam, te stressvol en bieden geen voordeel ten opzichte van de auto. Het is al lang geleden dat je de bus of fiets nam. Succesvolle mensen reizen per auto, vind je. Autorijden is een manier om jezelf te uiten. Je vindt jouw reistijd niet geschikt om te lopen of te fietsen en daarmee iets aan je conditie te doen. Dat je daarmee een bijdrage zou leveren om de klimaatverandering tegen te gaan, spreekt je niet aan. Je wilt onbeperkt de auto gebruiken en bent voorstander van de aanleg van meer wegen om files te voorkomen.

De autoverlanger 3%

Je hebt nu geen auto maar zodra jij je er een kan permitteren, staat ‘ie voor de deur. Nu is dat nog een onverantwoorde investering. De auto is voor jou een statussymbool, hij straalt succes uit, geeft vrijheid en maakt je onafhankelijk van anderen. Fietsen doe je liever niet, dat vind je stressvol en niet praktisch. Je wilt wel vaker lopen omdat het gezond is maar je ziet het niet als vervangend vervoermiddel. De bus vind je nog ongeschikter. Dat weet je omdat je er nu noodgedwongen op aangewezen bent. Het wachten is op de auto.

De OV-gebruiker 1%

Je hebt absoluut niets tegen de auto. Diegene die dat wil, moet de auto kunnen gebruiken wanneer en zo vaak als ‘ie wil. Zelf ben je geen echte autorijder. Toch zou je vaker de auto willen nemen omdat je je ergert dat de bus zo langzaam is als ‘ie weer eens vaststaat tussen het verkeer. Je bent ook geen fietser. Lopen zie je wel zitten en wil je vanwege de gezondheid vaker doen. Milieukwesties interesseren jou niet, dit raakt jou niet. Luchtverontreiniging en files bij jou in de straat en de buurt doen dat wel.

Welk reistype ben jij?

Rij jij graag in je auto of ben je tevreden met je fiets?

Doe de test